Mor el músic i compositor codinenc Isidre Corderas i Dardinyà

Isidre Corderas i Dardinyà / Foto: Ramon Puig

03/07/2023

Isidre Corderas i Dardinyà ha estat un dels noms propis de la música a Sant Feliu de Codines. Compositor, instrumentista, director de cobla, organista, professor de piano i director coral ha mort aquest dilluns als 93 anys, deixant un gran llegat musical al municipi i al país.  La darrera entrevista extensa que se li ha fet a aquesta emissora va ser al va de sardanes i la podeu recuperar aquí.

Isidre Corderas i Dardinyà va néixer a Sant Feliu de Codines l’agost de l’any 1929. El seu pare, que també era músic i tocava el violoncel, va ser qui el va introduir en el món de la música i li va començar a ensenyar solfeig. En una entrevista al periòdic El 9 Nou, l’any 2008 ell mateix explicava que l’any 1937 va coincidir a Sant Feliu amb la professora Maria Teresa Flaqué ­­–que anys més tard va ser abadessa i organista de Pedralbes- i es va iniciar amb el piano. Corderas explicava, també, que mossèn Francesc Baldelló, músic i organista, va ser una de les persones que més el va estimular en els seus inicis musicals. L’any 1942, va participar en uns jocs florals que es van fer al Casino de Sant Feliu organitzats per La Penya Esportiva amb la “Cançó de les tres fonts” i va obtenir un accèssit (premiat amb 250 pessetes). Després d’això, a més, mossèn Baldelló va buscar mestre al jove Corderas: el barceloní Francesc Riba Martí, deixeble de Vincent D’Indy, un dels referents de Corderas. Estudià harmonia, contrapunt i composició. El 1994 l’obra simfònica per a cobla “Codinenques” va ser premiada en el certamen Ceret-Banyoles. Sant Feliu ha estat una font d’inspiració de Corderas. Un exemple és l’obra “Fonts i Arbres de Sant Feliu”, editada per la Biblioteca de Catalunya, on dóna protagonisme a elements com el pi de les arreletes o els plataners de la Font dels Àlbers. L’aplec de Villar, el cim de Solanes, la festa de Sant Antoni Abat. Ara fa poc ha acabat una sardana que es titula “Camí del Cussonell”.

Isidre Corderas impartia classes de música i va ser organista de l’església de San Sabé de la catedral de Barcelona. A més, ha transmès la passió per la música als seus quatre fills, dos d’ells s’hi dediquen professionalment: la Núria i el Jordi. La Núria és soprano i el Jordi toca la tenora, el saxo i l’oboè. La Gemma toca el violoncel, però s'ha dedicat a la pedagogia i el Toni ha estat cantautor. Una passió traslladada, també, als seus nets i als centenars d’alumnes que ha tingut en més de 50 anys d'exercici de professor de música.

El 2008, Isidre Corderas va donar tota la seva obra a la Biblioteca de Catalunya. Un catàleg compositiu amb més d’una cinquantena de títols que el músic va treballar al llarg de més de 60 anys de carrera.