Diputació i Ajuntaments fan front comú en la gestió de Sant Miquel del Fai

04/10/2023

Els alcaldes de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells del Fai i Sant Quirze Safaja, s’han reunit aquest dimecres amb la Diputació de Barcelona, per abordar la situació actual de Sant Miquel del Fai, i sobretot per traçar per on passa el futur del parc.
En la trobada s’ha escenificat la unió de les 4 institucions, a l'hora de prendre les decisions que afectin l’espai. Alguns dels anuncis que s’han fet, amb l’objectiu d’evitar més tancaments de l’espai, és que es pugui obrir, com la resta d’espais naturals del país, quan el pla alfa de risc d’incendi es trobi en fase 2, i no en fase 3 com passava fins ara. A més des de la Diputació s’està treballant ja en un pla antiincendis a Sant Miquel, una de les principals reclamacions dels Ajuntaments.
El diputat d’espais naturals, el socialista Xesco Gomar, ha apuntat que vol trencar la unilateralitat en la presa de decisions, en la que fins ara només hi participava la Diputació, i que han de ser els municipis qui, principalment, han de traçar les línies d’actuació.

Els tres batlles han celebrat la bona sintonia amb la Diputació, i que a partir d’ara tinguin més pes a l’hora de prendre decisions i presentar iniciatives, al voltant de Sant Miquel del Fai. D’ aquesta preses de decisions també en formaran part tant el consell comarcal del Vallès Oriental com el del Moianès. Per la seva banda Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, explica que una de les principals reclamacions que han rebut per part de la població, és d'una banda que no es tanqui més l'espai, i que s'enllesteixi un pla d'usos i seguretat, per tal de poder fer-hi activitats.

L’alcalde de Sant Feliu, Pol Cabutí, ha explicat que per tal de poder desenvolupar els projectes que els municipis tenen vinculats a Sant Miquel, és imprescindible que hi hagi una continuïtat i no es produeixin més tancaments. En aquest sentit ha celebrat la eliminació de les restriccions d'obertura amb el Pla Alfa en nivell 2.

L’alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Sonsoles Letang, ha apuntat que gràcies als controls d’aforament i accés que s’estan fent, i que es mantindran, Sant Miquel del Fai s’ha convertit en un exemple per a la resta d’espais naturals del país pel que fa a l'accés al medi natural de la població de manera regulada amb trams horaris i reserva prèvia.

A mesura que s’avanci cap a la següent fase pel que fa els usos del parc, i s’acabi d’elaborar el pla de seguretat, s’espera que es puguin anar reobrint espais dins del propi Sant Miquel, com ara el priorat, o la capella, actualment tancats, i recuperar-los com un espai on poder fer-hi actes o exposicions.
Una de les primeres reivindicacions que els 3 ajuntaments han traslladat ja a la Diputació, és el fet que les escoles dels 3 municipis puguin tornar a realitzar visites a Sant Miquel del Fai.
 

Podeu escoltar l'àudio de la notícia emesa a l'Eix 59 clicant aquí.